Reviews/ Recenzje

Kolejna recenzja naszej płyty!
Another review of our album!

Właśnie ukazała się kolejna recenzja naszej płyty. Dziękujemy magazynowi ArtMundus i Rajmundowi Bakalarzowi za recenzję!!! Tym razem "Joy Free Bowl". Naprawdę warto przeczytać - a całość jest w sekcji recenzje pod linkiem poniżej:
https://artmundus.pl/.../snakedoctors-joy-free-bowl-case.../
Dziękujemy bardzo!!!
Another review of our album arrived. It's both in English and Polish. We appreciate ArtMundus and Rajmund Bakalarz for that great review!!! This time it's "Joy Free Bowl". We highly recommend - and the whole thing is at the link above (English version just below the Polish one).
We appreciate!!!

Najnowszy "Teraz Rock" już w sklepach!
A w nim wiele świetnych artykułów i recenzji oraz... recenzja naszego albumu "Mellow Joy"!

Najnowszy "Teraz Rock" już w kioskach i salonach prasowych!!! A w nim - recenzja naszej najnowszej płyty "Mellow Joy"! Ale też świetne artykuły o m.in. the Beatles, Korn, Sodom, Deep Purple, Stones'ach, Whitesnake, Robercie Plan'cie i Alison Krauss, Cactus, Volbeat, LaNinia, najlepsze płyty 2021, specjalny materiał o Duran Duran... oraz recenzje wielu, wielu płyt i książek, m.in. a to tylko kilka przykładów bo jest co czytać: The War On Drugs, Oberschlesien, Robert Plant/Alison Krauss, Rod Stewart, the Stranglers, KSU, Sting, Rage, Exodus, Kosa Śmierci, Dawid Podsiadło, Męskie Granie 2021, the Darkness, Davis Bowie, Plush, Nirvana, King Crimson, Alanis Morissette, Bruce Springsteen, Status Quo, Eric Clapton, Crism... czy nasz Snakedoctors:) Zapraszamy - to kolejny świetny numer. Dziękujemy też "Teraz Rock" i Pawłowi Brzykcemu za recenzję i za to, że poświęcił swój czas na przesłuchanie naszej płyty! Dziękujemy!!!

The newest "Teraz Rock" (Rock Now) is just out! Avaliable across Poland in all press and retail stores as well as online. Inside as usual - great articles and reviews. Just a few names above in Polish section. Among many great artists - there's a review of our new album "Mellow Joy"! If you only have any chance please get you one! We appreciate "Teraz Rock" and Paweł Brzykcy for that great review! For listening to the album and such deep review. Thank y'all!!!


Możliwość zakupu online (you can order it online) i więcej informacji o najnowszym numerze/more info here:
https://www.terazmuzyka.pl/teraz-rock-styczniowy-numer-od-srody-w-sprzedazy-zapowiedz/?fbclid=IwAR1Q...

Album and singles reviews
Recenzje naszych albumów i singli

The reviews for now are in two blocks below (latest) and down below on the right side. And there are basically just the links. Starting with "Crime Story" single we decided to fix that section in more organized way. At the end all review will be presented that way. Considering that there are so many of them (possibly over a 100)... it may take some time:)
Let's start with "Crime Story" then! And carry on with next singles!
Obecnie recenzje znajdują się - poniżej (te najnowsze) oraz niżej po prawej. To praktycznie tylko same linki. Począwszy od "Crime Story" zdecydowaliśmy o tym, że uporządkujemy tę sekcję w bardziej przejrzysty sposób. Biorąc jednak pod uwagę ilość tych recenzji (chyba ponad setka)... może to trochę potrwać:)
Na warsztat więc "Crime Story"! I kolejne single!

"Friday Night" single reviews (out 4/29/22)

Recenzje singla "Friday Night" (29.04.2022)

"Pigeon Opinion"
5.05.2022

"(...) dark synth waves involving an exceptional delivery about an unsettling deep voice wanting to “have fun” that overflows personality and charisma". That's what y'all can read about our single here:
https://pigeonopinion4ever.wixsite.com/website/post/artist-highlight-snakedoctors-1
"(...) dark synth wave, w ramach którego mamy wyjatkową zawartość z pełnym niepokoju głębokim głosem, który chę "zabawy" z wypełniajaca go osobowoscią i charyzmą". Tak i więcej o naszym singlu pod linkiem powyżej.

"Less Than 1,000 Followers"
5.05.2022

In review in that popular music blog we can read: "“Friday Night” is quite an enjoyable listen throughout, highlighting Snakedoctors’ brilliant songwriting and superb musicianship(...)". More at the link below:
https://lessthan1000followers.com/2022/05/05/snakedoctors-friday-night/
W tym popularnym blogu muzycznym przeczytać możemy: ""Friday Night" to przyjemny utwór pokazujący wspaniałe umięjętności w pisaniu piosenek i ich niesamowitej muzykalności". Więcej pod n\linkiem powyżej.

"Karlis My Unkle"
3.05.2022

Kolejna recenzja pochodzi z magazynu "Karlis My Unkle": "Piosenka zabiera nas na przewrotną dźwiękową podróż, która przypomina hybrydę elektro rock'a, new wave(...)". Więcej pod poniższym linkiem:
https://karlismyunkle.com/2022/05/03/snakedoctors-want-us-to-enjoy-the-end-of-the-week-with-new-anth...
The next review comes from "Karlis My Unkle" magazie: "The song takes us on a subversive sonic journey that feels like a hybrid of electro-rock, new wave (...)" . More at the link above.

"Edgar Allan Poets"
3.05.2022

"Edgar Allan Poets" to nie tylko magazyn muzyczny ale przede wszystkim świetny zespół muzyczny. W sekcji "Bands We Like" możemy przeczytać recenzję naszego najnowszego singla: "Rytm tej piosenki nie pozwoli Ci stać w miejscu (...)". Więcej pod linkiem poniżej:
https://www.edgarallanpoets.com/friday-night-is-snakedoctors-single-out-now/
"Edgar Allan Poets" is not only a music magazine but first of all a great band. In section "Bands We Like" we can read: "The rhytmic cadence of this song prevents you from standing still (...)". More on a tune at the link above.

"Po Prostu Muzyka"
26.04.2022

Zapowiedź naszego nowego singla w "Po Prostu Muzyka":
https://poprostumuzyka.com/kolejne-premiery-case-studio-juz-w-piatek/
About or new single at the link above (in Polish).

"Crime Story" single reviews (out 3/15/22)

Recenzje singla "Crime Story" (15.03.2022)

"Rising Artists"
Ciaran Coleman 29.04.2022

In his review Ciaran writes for popular music magazine: "A dark and magnetic new single from Snakedoctors sees the four-piece dive into their post punk roots with maturity and style (...)". More at the link below:
https://risingartistsblog.com/2022/04/29/crime-story-by-snakedoctors/
W swojej recenzji dla popularnego magazynu muzycznego Ciaran napisał: "Ciemny i magnetyczny nowy singiel Snakedoctors ukazuje jak czteroosobowy zespół zajmuje się ich post punkowymi korzeniami ze stylem i dojrzałością". Więcej pod linkiem powyżej.




"Plastic"
Rob Pringle 28.04.2022


In music bog "Plastic" Rob about our single: "(...)Full of melancholic vocal leads and flangey guitar work, on “Crime Story” (...)". More right here:
https://plasticmag.co.uk/2022/04/28/new-music-from-snakedoctors/
W muzycznym blogu "Plastic" Rob o naszym singlu: "Pełen melancholii wokal przewodzi gitarze z flange na "Crime Story"(...)". Więcej pod linkiem wyżej.

"The Other Side Reviews"
Nicole Mendes 19.04.2022

In very deep review recalling our previous works Nicloe writes about our single: "Snakedoctors adopt a strong post-punk vibe in ‘Crime Story’. Reminiscent of The Cure, there is an underlying darkness to the synths creating a hazy ambience. Yet, while the atmosphere is haunting, there is a boldness to the single with powerful vocals atop surreal instrumentation(...)". More at the link below:
https://www.theothersidereviews.com/track-of-the-day-snakedoctors-crime-story/
W bardzo szczegółowej recenzji, w której przywołane są również nasze poprzednie utwór, Nicole napisała m.in.: "Snakedoctors sięgają po po mocny "post-punkowy" rytm. Przywodzący na myśl The Cure, podbudowany ciemnością i atmosferą jak z mgły. Pomimo tej mroczności bogatość utworu budują silny wokal i surrealistyczna muzyka(...)". Więcej pod linkiem wyżej.

"Pigeon Opinion" 18.04.2022

""Crime Storm" zaczyna się z mocnym uderzeniem i artystycznymi post punk'owym ryfem przypominajacym zespół Television a to wszystko z niezwykle charyzmatycznym, ciemnym, ponurym i złowrogim wokalem.". To tylko fragment recenzji z muzycznego blogu "Pigeon Opinion" - więcej tutaj:
https://pigeonopinion4ever.wixsite.com/website/post/artist-highlight-snakedoctors
""Crime Storm" opens with a steady beat and extremely artful post punky riffs a la Television, these coupled with an extremely charismatic dark somber sinister vocal performance (...)". This only a part from the review in "Pigeon Opinion" music blog - more above.

"Info Music France" 11.04.2022

"Stworzony na bazie efektów specjalnych z subtelną muzyką i perkusyjnymi dzwiękami - utwór "Crime Story" prezentuje w "Info Music France" zespół Snakedoctors". Więcej na stronie tego francuskiego blogu (po francusku i angielsku):
https://www.infomusic.fr/partons-a-la-decouverte-du-clip-video-de-snakedoctors-crime-story/
"Made in a concept of special effects, accompanied by soft sound music and percussive voices, Snakedoctors reveals us on Info Music France “Crime Story”." More about the single at above link in French and English in that French music magazine.

"Musosoup" 7.04.2022

"(...)'Crime Story' to dynamiczny singiel z obszaru indie rock'a niosący poruszającymi bitami i malowany kolorami ciemności"  tak o naszym singlu przeczytać możemy w popularnym magazynie "Musosoup".
"(...)'Crime Story' is a dynamic Indie Rock track driven by feet-moving beats and painted in colourful darkness."
. This is just a part of short review from popular magazine "Musosoup".

"It's All Indie" Fred Bambridge 30.03.2022

W brytyjskim magazynie muzycznym "It's All Indie" o naszym singlu: "Wokal w ich ostatnim singlu - "Crime Story" - przywodzi na myśl Roberta Smith'a z The Cure a głębokie tony gitarowe brzmią jak to co najlepsze ze stylu Nirvany, jest ta głębia oraz luz i soczystość (...)". Całość jest tutaj: https://www.itsallindie.com/2022/03/snakedoctors-share-dark-new-single.html
In UK based music magazine "It's All Indie" about our single: "The vocals on their latest cut - "Crime Story" - remind me of Robert Smith from The Cure and the deep guitar tones sound like they've been cherry-picked from a Nirvana b-side as they're so deep and mellow (...)". The whole review is at the link above.

"Thoughts Words Action" Djordje Miladinović 29.03.2022

"Crime Story jest starannie przygotowaną mieszanką dźwiękową, która powinna usatysfakcjonować nawet najbardziej wymagające gusta szukające świeżej muzyki o korzeniach post-punkowych(...)" . To fragment recenzji singla pióra Djordje z serbskiego magazynu muzycznego. Warto przeczytać całość tutaj: https://thoughtswordsaction.com/2022/03/29/snakedoctors-crime-story/
"Crime Story appears as a thoroughly constructed sonic amalgam that will satisfy even the pickiest ears craving for some fresh post-punk music (...)". It's a small part of the review writtten by Djordje in Serbian music magazine. Y'all should check out the whole thing at the link above.

"Os Garotos De Liverpool" Elio Sant'Anna Pedrozo Campos 22.03.2022

I tym razem brazylijski magazyn "Os Garotos De Liverpool" napisał o naszym singlu: ""Crime Story" jest wspaniałym przykładem tego co będziemy mogli usłyszeć na albumie, który właśnie ma zostać wydany i w tym singlu podnosi temat ciemnych stron życia (...)". Całość (w języku portugalskim) można przeczytać tutaj: https://www.osgarotosdeliverpool.com.br/2022/03/musosoup-singles-13-cosmopolis.html
And this time Brazil based music magazine "Os Gartos De Liverpool" wrote about our single:
""Crime Story" is a great sample of what we can see in an album yet to be released, bringing in the track in question a lyricism about the dark side of life (...)". The whole review is at the link above.

"FVMusicBlog" 25.03.2022

FVMusicBlog is the UK based music blog. Apart from inclusion in Hot Picks The Best New Releases 25/3/22 – Part Two - they published a short review: "addictive release with layered guitars, punchy percussion and attention grabbing vocals (...)".

https://fvmusicblog.com/hot-picks-the-best-new-releases-25-3-22-part-two/

FVMusicBlog to brytyjski blog muzyczny, który umieścił "Crime Story" w Hot Picks - The Best New Releases na 25/3/22 (Part II) wraz z krótką recenzją: "uzależniający singiel z wielowarstowymi gitarami, mocną perkusją i przyciągającym uwagę wokalem". Więcej pod linkiem powyżej.

"KarlisMyUnkle"

W tej recenzji przeczytać możemy: "Snakedoctors singlem wzbudzającym refleksję zapowiadają nowy album (...) w nostalgicznym stylu grunge z lat 90-tych połączonym z dark wave i elementami klasycznego rocka". Cała recenzja tutaj:
https://karlismyunkle.com/2022/03/18/snakedoctors-tease-upcoming-album-with-thought-provoking-new-si...
In this review we can read that: "Snakedoctors tease upcoming album with thought-provoking new single (...) with as sense of nostalgia for 90s grunge, fused with dark wave and classic rock nuances". The full version is at the link above.

"Edgar Allan Poets" 19.03.2022

To nie tylko amerykański zespół ale również i blog muzyczny z mocnymi włoskimi inklinacjami. M.in. tak piszą o naszym singlu w sekcji Bands We Like: "Bębny dociskają a wokal wędruje w ramach skomplikowanej i fascynującej linii melodycznej. Gitara prowadzi w minimalistyczny ale tak pożądany sposób w stylu harmonii zespołu Pixies. Zespół znalazł muzyczny balans inspirowany zapewne twórczością Nick'a Cave'a, Depeche Mode i the Cure (...)". Całość jest tutaj:
https://www.edgarallanpoets.com/crime-story-is-snakedoctors-new-single/
Edgar Allan Poets is not only the US based band with strong Italian inclination but also a respected music blog. They published a short review of "Crime Story"in section Bands We Like:
"The drums push while the voice ventures in an intricate and fascinating melodic line. The guitar accompanies  with minimalist but higly-sought after harmonies with Pixies style (...) The band has managed to find a musical balance that seems inspired by Nick Cave, Depeche Mode, the Cure (...)". The whole review at the link above.

"Find No Enemy" Kartik Sundar 24.03.2022

Tym razem Kartik wziął na warsztat i opisuje "Crime Story" z naszego nadchodzącego (w maju) nowego dwupłytowego albumu: "(...)singiel zabiera nas na ciemną stronę życia, tym razem ze sporą ilością instrumentów elektronicznych z muzyką zainspirowaną elementami z lat 80's kreuje charakterystyczne ciemne brzmienie z dużą dozą nostalgii. Wyczuwamy też wpływ shoegaze, który oplata elementy piosenki wyróżniając jej elementy(...)". Cały tekst jest tutaj:
https://findnoenemy.com/snakedoctors-crime-story/
This time Kartik reviews "Crime Story" from our upcoming (in May) new double album: "(...)The song takes on the dark side of life itself, heavily utilising electronic instrumentation and inspired by 80s elements to create this signature dark but nostalgic sound. It’s got distinctive shoegaze and washed over elements to the melody that set it apart as well(...)". The full review is at the link above.

"Roadie Music" Alessandro Iglesias 23.03.2022

Już po raz kolejny znany brazylijski blog muzyczny zainteresował się naszym singlem. "Petarda o hipnotycznych proporcjach, z ciemnym wokalem prowadzącym mroczną sensoryczną podróż i wywodzącym się z elementów muzyki lat 80-tych, takich jak elementy dark-wave, gotic-rock, post-punk i industrial, z niezwykle smakowitą tendencją lizergiczną(...)".
Cała recenzja (w języku portugalskim) jest tutaj:
https://roadie-music.com/snakedoctors-lancamento-do-irresistivel-single-crime-story-saiba-mais-e-con...

Well known Brazilian music blog focused again on our new single.
"A firecracker of hypnotic proportions, with the lugubrious vocals leading the dark sensorial journey and coming from elements of 80's music, such as dark-wave, gotic-rock, post-punk and industrial elements, in addition to an incredibly tasty lysergic tendency in its intent." More (in Portuguese) at the link above.

"Po Prostu Muzyka"
15.03.2022

W tym polskim blogu muzycznym znajdziemy informację o naszym singlu: "(...)Od dawna zespół używa brzmień elektronicznych co słychać również w tym singlu. Słychać na nim wpływ wczesnego new wave."
Więcej tutaj:
https://poprostumuzyka.com/snakedoctors-crime-story-official-lyrics-video/
In this Polish music blog we can find the info on our single: "(...) It's been some time already since the band started using synths and electronic sounds. You can hear some new wave influence there."
The whole info is at above link (in Polish).

Kolejna recenzja naszej płyty/Next review of our album

Miło nam poinformować, że ukazała się kolejna recenzja tym razem pióra Rajmunda Bakalarza - to recenzja naszej pierwszej płyty. Miłego czytania - jest po polsku i po angielsku. Dziękujemy za wysłuchanie naszych piosenek, poświęcony czas i recenzję. Recenzja jest dostępna na stronie Art Mundus
https://artmundus.pl/.../snakedoctors-obligation-case.../
This time we're proud to announce that we're having the review of our first album by Rajmund Bakalarz. Hope y'all have a good time reading. We appreciate listening to our songs, time and the review itself. It's both in Polish and English. The link is above.


We recived a lot of positive "Obligation" and "Joy Free Bowl" album reviews in Poland, the UK, the US, Spain, Germany, the Netherlands, Brazil and more.


Here's are reviews from Poland, UK, the US and Brazil about our singles promoting 3rd album "Mellow Joy" - "Tinder Girl", "Close That Door" and "Bubba Does":

https://www.hitradio.tunedloud.com/snakedoctors-tinder-girl/

http://indiedockmusicblog.co.uk/?p=6783
https://www.weareymx.com/ymxblog/ngmfdt74927nj3x5ckrprdph32je3e
https://roadie-music.com/ouca-agora-bubba-does-do-snakedoctors/
https://muzykoholicy.com/z-polki-case-studio-snakedoctors-2/


A few reviews of our second album "Joy Free Bowl" and the first single off that album ("A Song") - in Polish, English, German, Portuguese and Dutch:

https://shewolf.eu/duester-und-grungelastig-snakedoctors-mit-neuem-album-joy-free-bowl-zurueck-audio...

http://jamsphererockradio.com/?p=4653&fbclid=IwAR2zu4cEMMLCtemKL99mVNF-8hihK5hpGecX4atFfzEn7FVnm...

https://mangorave.blogspot.com/

https://roadie-music.com/snakedoctors-a-song-e-sobre-nao-enxergar-aquela-pessoa-especial/

https://www.maxazine.nl/2021/06/25/snakedoctors-joy-free-bowl/

https://muzykoholicy.com/snakedoctors-album-joy-free-bowl-juz-dostepny/

https://excessmag.de/musik/alternative-indie/snakedoctors-mit-neuem-album-joy-free-bowl-im-duesteren...

https://shewolf.eu/duester-und-grungelastig-snakedoctors-mit-neuem-album-joy-free-bowl-zurueck-audio...

http://www.hitradio.tunedloud.com/snakedoctors-pierogi-and-snake-doctor/

https://medium.com/youmedancing/snakedoctors-joy-free-bowl-23d66a07ead5


And more reviews of our "Obligation" album (in English, German, Dutch, Spanish, Portuguese and Polish):

https://artmundus.pl/recenzje-plyt/snakedoctors-obligation-case-studio-2020/  (both in Polish and English)

https://thoughtswordsaction.com/2021/02/23/sdolp/?fbclid=IwAR3smNgL-0Amhy9pWP3QQkPl5WvVtvBuanGjrTvlo...

https://www.maxazine.nl/2021/01/31/snakedoctors-obligation/?fbclid=IwAR3XdePBqnxEU9duOJZ7F3K5cfAglIE...

https://shewolf.eu/snakedoctors-mit-debuetalbum-obligation-hauchen-sie-dem-grunge-neues-leben-ein-au...

https://www.osgarotosdeliverpool.com.br/2021/02/muso-soup-albuns-6-isphet-alpha-cat.html

https://radioairplayblog.blogspot.com/2021/01/song-review-snakedoctors-jeff-johnson.html

https://muzykoholicy.com/z-polki-case-studio-shttps://case-studio.pl/product/snakedoctors-obligation/nakedoctors/?fbclid=IwAR3Jq6E7b1IOSlBJR9t2hJGc4XYX3rtK...

SELECTED INTERVIEWS

WYBRANE WYWIADY


Please try first our INTERVIEWS

Zapraszamy na WYWIADY


Snakedoctors featured in "Po prostu muzyka" (Simply music) part 22 - YT show hosted by Sławek Papis (in Polish). Please feel free to watch it:)

https://www.youtube.com/watch?v=Mtabloj45pk


Here is the on air interview with us on the UK Talk Radio: https://theuktalkradiostation.co.uk/directory-directory/listing/rock-music-from-the-snakedoctors/?v=...


Here are a few other interviews with radio stations in the UK and the US:

https://www.phoenixfm.com/2021/01/27/artist-feature-snakedoctors/

https://562live.com/blog/f/snakedoctors-talks-with-562-live-radio


Snakedoctors

zespół odzieżowy